Felhasználóbarát weboldal készítés

background-4518356_640

A felhasználóbarát weboldalkészítés egy olyan megközelítési mód, amely a weboldalkészítés valamennyi fázisát a felhasználók, a honlaplátogatók szempontjainak veti alá, a weboldal tervezéstől a weblap szövegíráson át a grafikai megvalósításig. Idegen szóval ez a webergonómia.

A felhasználóbarát weboldal készítés néhány területe

A felhasználóbarát honlapkészítés módszerében összekapcsolódik számos terület és munkafázis, amelyről külön-külön más menüpontjainkban részletesen szólunk. Nézzük röviden, hogy mik ezek!

átgondolt weboldal tervezés

Egyszerűen szólva: a honlapra már először látogatóként is tudjuk, de legalábbis sejtjük, mi van mögötte.

jól megírt weboldal szöveg

Értjük is, és kedvünk is van elolvasni.

jó grafikai és tipográfiai tervezés

Nem ugrál, nem vibrál, nem zsúfolt, nem túl apróbetűs, nem ordítóan nagybetűs.

gondol rám a weboldal tulajdonosa

Le tudok tölteni, ki tudok tölteni, el tudom küldeni, nem zenél, nem kiabál rám és nem akar velem számítógépes játékot játszani, ha én nem akarom.

Milyen a felhasználóbarát weboldal?

1.böngészőfüggetlen programozás

Webes programozás kérdése, de odafigyelés is, hogy a honlap mindenfajta böngészőben és lehetőség szerint minden verziószámban egyformán jelenjen meg. A hiba tipikus megjelenési formája, amikor egy honlapot csak Internet Explorer alól lehet futtatni, a Mozillában vagy a Google Chrome-ban már darabjaira hullik.

2.gyors letöltődés

A weboldal gyors letöltődése a gyors internet korában is legalább is olyan fontos, mint a betárcsázós internet korában volt. Ha másért nem, a mobileszközök elterjedése miatt.

3.jól méretezett képek

4.működő funkciók

A nem működő funkciók tipikus esete a Facebook, amely örökös fejlesztés alatt áll, és valamelyik programozó csapat mindig önmegvalósít… (Előfordul, hogy chat közben elszáll a chat…)

5.jól megtalálható gombok

Nehéz lenne kiosztani az első helyezett díjat, ha ezt a webergonómiai problémát nézzük… Fej-fej mellett halad a Facebook és a Google alkalmazások, amelyeknél bizonyos funkciók gombjai oly nehezen megtalálhatók, hogy még sokszori használat után sem vésődik be.

A felhasználóbarát weboldalkészítés alapvető jellemzője, hogy megpróbál mindenre odafigyelni, és rendkívül nagy beleérző képességgel viszonyul a látogatóhoz.

A felhasználóbarát weboldal készítés eredménye mindenekelőtt a jól működő, új üzletet, új megkereséseket hozó honlap a honlap megrendelő nagy örömére. Ha ugyanis a látogató jól tudja használni az oldalt, akkor nem fog átkattintani más honlapokra.

A felhasználóbarát weboldal magasabb konverziót eredményez

A konverzió – vagyis az az átváltás, amely megmutatja, hány honlaplátogatóból lesz vevő – növelhető, ha a weboldalt felhasználóbarát megoldások szerint alakítjuk át.

Egy már létező weboldal hatékonysága tehát növelhető, több eszközzel is:

  • a tartalom bővítése
  • felhasználóbarát megoldások
  • mobiloptimalizálás
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email